Fibrómy a bradavice sú spontánne vznikajúce výrastky kože. Ide v podstate o nezhubné nádory vytvorené zo spojivového tkaniva. Vyzerajú ako malé uzlinky a veľkosťou sa líšia od 1 mm až po 1 cm…

Zvyčajne mávajú to isté sfarbenie ako okolitá koža, no niekedy môžu byť aj svetlejšie. Nie sú nebezpečné, avšak keď ich je priveľa, stáva sa z nich kozmetický a estetický problém.

Na ktorých miestach a prečo sa tvoria fibrómy a bradavice

Najčastejšie sa tieto kožné výrastky tvoria na krku, pod pazuchami, kolenami, prsiami, na bruchu, prípadne okolo očí a na očných viečkach.

Hoci toto sú najobvyklejšie miesta ich výskytu, vytvoriť sa môžu takpovediac na ktorejkoľvek časti tela. Zvyčajne tam, kde sa pokožka ohýba alebo častejšie šúcha.

Dá sa povedať, že takmer každý človek má aspoň jeden takýto kožný útvar. Nejde teda o nič mimoriadne. U niektorých ľudí sa neraz vyskytujú stovky takýchto výrastkov.

Niekedy sa fibrómy môžu zapáliť či dokonca krvácať alebo zväčšovať. Ich počet a veľkosť sa zvyšuje postupne s pribúdajúcim vekom.

Hoci presný mechanizmus ich vzniku nie je úplne jasný, za hlavnú príčinu sa považujú tukové depozity a tiež pôsobenie niektorých druhov vírusov.

Ako sa robí klasické odstránenie bradavíc a fibrómov?

Článok pokračuje na ďalšej strane.