Peková, podľa ktorej všetko ostatné, čo sa na Ukrajine deje, „sú veci, kam by človek možno mohol dať otáznik“, tak naskočila na vlnu dezinformácií, za ktorou stojí samotné Rusko. To už má so šírením podobných poplašných správ bohaté skúsenosti. Využíval ich aj Sovietsky zväz, ktorého vládcovia si vybásnili, že AIDS vymysleli a úmyselne šírili Američania. Po páde ZSSR to ex-KGB dokonca priznala, o čom píše napríklad denník The Washington Post.

Ako sa ukazuje, úspešná stratégia sa neopúšťa a Rusi podobné dezinformácie šíria aj v súčasnosti. “ Údajné laboratóriá mali byť dôkazom, že krajina Severoatlantická aliancia chcela z Ukrajiny vlastne zaútočiť na Rusko, ktoré sa muselo brániť. A teda mala táto lož ruskú agresiu obhájiť. Tak tomu ale nie je,“ hovorí pre hlavná analytička projektu České záujmy v EÚ Helena Truchlá a poukazuje na fakt, že NATO a tiež Európska únia viedli zdĺhavé diplomatické rokovania v snahe sa s Moskvou dohodnúť, zatiaľ čo Kremeľ len hromadil na hraniciach vojakov a tanky.

Laboratória znížili vplyv koronaviru
Veľmi šírená dezinformácia má základ v zmluve medzi Spojenými štátmi a Ukrajinou. Tá vznikla v roku 2005 na základe amerického Programu znižovania biologických hrozieb za cieľom „zabrániť šíreniu nebezpečných patogénov a súvisiacich odborných znalostí a minimalizovať potenciálne biologické hrozby“. Na Ukrajine tak laboratóriá, rovnako ako prakticky vo všetkých krajinách sveta, sú, avšak podľa správy Interfax Ukrajina ich financuje a vlastní tamojšia vláda, nie tá americká, ako tvrdí Peková.

Modernizácia ukrajinských laboratórií, ktoré od roku 2005 prebehla za prispenia Programu znižovania biologických hrozieb, navyše podľa vyhlásenia amerického ministerstva obrany priamo zlepšila reakciu Ukrajiny na COVID-19. O ňom pritom Peková opakovane tvrdila, že je umelo vytvorený a že ďalšia vlna už nepríde. Práve toto tvrdenie, že covid rýchlo zanikne, nekorešponduje s jej súčasným výrokom, že Putin bombardovaním laboratórií “ spôsobil, že žiadna jesenná vlna nebude“.

Bombardovanie bolo nebezpečné
Na vyvrátenie dezinformácie, ktorú podporuje Peková, postačí prozaickejší dôkaz. Ihneď po ruskej invázii ukrajinské ministerstvo zdravotníctva zodpovedne nariadilo bezpečne zlikvidovať vzorky v laboratóriách. Hrozilo totiž, že by mohli uniknúť práve na základe Pekovej oslavovaného ruského bombardovania. Obavy boli pritom reálne, čo dokázal aj bezohľadný ruský útok na ukrajinskú jadrovú elektráreň v Záporoží, o ktorom informoval napríklad portál Zoznam Správy.

Bombardovanie skrátka rozhodne nie je cesta, ako sa bezpečne zbaviť údajných biologických zbraní, ktoré tak ohrozovali Rusko. Obzvlášť keď mali byť blízko jeho hraníc. Ide tak iba o zámienku, ako pred vlastnými ľuďmi obhájiť inváziu na Ukrajinu.

VIDEO: