V roku 2015 schválilo Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb a Úrad pre kontrolu potravín a liečiv použitie Jynneosu ako vakcíny proti vzácnemu vírusu.

Opičie kiahne boli prvýkrát objavené v roku 1958 u skupiny opíc, ktoré boli chované pre výskum, ale prvý prípad u človeka bol zaznamenaný až v roku 1970.

Medzi príznaky patrí horúčka, bolesti hlavy, bolesti tela, zdurenie lymfatických uzlín, zimnica, vyčerpanie a v niektorých prípadoch vyrážka.

V posledných rokoch došlo k niekoľkým vzplanutím choroby, z ktorých niekoľko sa vyskytlo v Spojenom kráľovstve. V roku 2021 boli v USA hlásené dva prípady.

Ministerstvo zdravotníctva štátu Massachusetts v stredu potvrdilo, že sa vírusom nakazil muž, ktorý bol v Kanade a bol hospitalizovaný v dobrom stave. Agentúra uviedla, že „neexistuje žiadne riziko pre verejnosť“.

„Ministerstvo zdravotníctva úzko spolupracuje s CDC, príslušnými miestnymi zdravotnými radami a poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti pacienta na identifikácii osôb, ktoré mohli byť v kontakte s pacientom v čase, keď bol infekčný,“ uviedol úrad vo vyhlásení.