Rakovina pankreasu sa väčšinou nijako neprejavuje, o to viac je teda toto ochorenie zákerné a zradné a jedinou možnosťou pre úplné vyliečenie je včasná operácia, čo je práve to najväčšie úskalie. Preto je veľmi dôležité, aby ľudia vedeli o prvých symptómoch tejto smrteľnej choroby…

Iba 8,2% pacientov s rakovinou pankreasu prežije päť rokov, tvrdí National Cancer Institute (NCI). Pankreas je hlboko vo vnútri tela a skoré nádory nie je možné zistiť štandardnými fyzickými vyšetreniami. Ľudia zvyčajne nemajú žiadne príznaky, kým sa rakovina už nerozšírila do iných orgánov.

Napriek tomu výskumníci odporúčajú ľuďom konzultovať s lekárom, ak majú niektorý z nasledujúcich príznakov:

Svrbenie rúk a nôh
Podľa lekárov dokáže aj malý nádor na pankrease zablokovať žlčovody, čo znamená, že ak je v krvi veľa žlče, začnú sa v nej vytvárať zlúčeniny, ktoré sa potom hromadia v rukách i nohách a môžu spôsobovať nepríjemné svrbenie.

Cukrovka
Cukrovka je ochorenie, kedy sa telo snaží vytvoriť dostatočné množstvo inzulínu a prestane regulovať hladinu cukru v krvi. Je to úplne bežné ochorenie, pokiaľ sa však objaví nečakane, môže to byť prvou známkou rakoviny pankreasu.

Článok pokračuje na ďalšej strane…