Cukrovka sa prejavuje poruchou metabolizmu cukrov. To znamená, že telu znemožňuje využívať cukry z potravy a pretvárať ich na energiu.

Tieto nevyužité cukry teda zostávajú v krvnom obehu. Dôsledkom tohto problému je zvýšená hladina krvného cukru, ktorá ak nie je regulovaná vedie k ochoreniu srdca, k nervovému a orgánovému poškodeniu, strate zraku a mnohým ďalším komplikáciám.

Dnes sme pre vás pripravili najčastejšie príznaky, ktoré môžu na ochorenie včas upozorniť:

Smäd

Patrí medzi prvé príznaky, ktoré môžu na cukrovku upozorniť. Sucho v ústach aj časté močenie, a niekedy aj neobvyklé chudnutie či naopak rapídne priberanie na váhe, ktoré smäd zvyčajne dopĺňajú.

Nedostatok tekutín je zvlášť nebezpečný pre diabetika. Organizmus sa v takej situácii naladí na akýsi krízový režim. Snaží sa vodou „šetriť“, preto sa znižuje jej vylučovanie obličkami.

To však znamená, že sa v tele zadržujú aj odpadové látky, čo nepriaznivo ovplyvňuje funkcie organizmu. Nedostatočný prívod tekutín zvyšuje riziko ochorení obličiek a močových ciest a môže narušiť chod látkovej premeny. Práve na tieto ochorenia sú diabetici náchylnejší než nediabetici, takže by mali pitný režim dodržiavať zvlášť starostlivo.

Bolesť hlavy

Abnormálne hladiny cukru v krvi môže tiež spôsobovať bolesti hlavy či únavu.

Cukor má priamy účinok na mozog a nervový systém. A práve kolísanie hladiny glukózy ovplyvňuje váš mozog viac ako ktorýkoľvek iný orgán, upozorňuje portál Healthline. Bolesti hlavy pritom súvisia aj s hormónmi aktivovanými hladinami cukru.

Článok pokračuje na ďalšej strane.