Žiadny lekár ani chirurg sa neodvážil zmeniť jej rozhodnutie. Ani sa o to nepokúsili. “Ako lekári vidíme, čoho je schopná bežná liečba rakoviny,” hovorí jeden z Norminých lekárov. “Jednotka intenzívnej starostlivosti, hospic, hrozné vedľajšie účinky a popravde, žiadna záruka, že vôbec prežije prvú operáciu na odstránenie nádoru. Robí presne to, čo by som v podobnej situácii urobil ja.”

Usmial sa na ňu a zaželal jej šťastnú cestu a všetko dobré.

Babičkine cesty
Norminu rodinu jej rozhodnutie spočiatku vydesilo. Vedeli však, že musí opustiť domov dôchodcov, kde žila so svojím manželom až do jeho posledného dychu. Na druhej strane, lekári boli z jej rozhodnutia nadšení. Rodina sa nakoniec rozhodla podporiť ju v jej rozhodnutí a ísť s ňou na miesta, kde nikdy predtým nebola.

Počas šiestich mesiacov Norma s rodinou cestovala po USA v mobilnom dome.

Dokonca sa vydali do zahraničia a navštívili iné krajiny vrátane Číny. Navštívili mnoho národných parkov, New Orleans, Skalnaté hory, Niagarské vodopády a užili si indiánske festivaly a obrady. Dokonca si splnila svoj celoživotný sen cestovať v teplovzdušnom balóne. A čo sa týka nádoru, ten Norme počas cestovania nespôsoboval žiadne zdravotné problémy. Mala pocit, že sa dostáva do remisie.

Normin odkaz svetu
Normina cesta sa oficiálne skončila 30. septembra 2016, keď zomrela. Jej pohreb sa konal 7. októbra, keď jej rodina a priatelia smútili nad stratou tejto úžasnej a inšpiratívnej ženy. Norma je vzorovým príkladom toho, ako žiť každý deň naplno bez ohľadu na okolnosti. Táto 90-ročná babička veľmi dobre vedela, čo je to bolesť a utrpenie. Napriek tomu si zachovala optimizmus po všetky dni svojho života.

Rada čítala knihy, skladala puzzle, pila sladké víno a vyšívala. Jediné miesto na jej zozname, ktoré chcela navštíviť, ale nepodarilo sa jej to, bol Mesiac. “Modli sa každý deň,” hovorievala, “a Boh sa o teba postará. Aj keď máte pocit, že sa o seba nedokážete postarať. ” Radila tiež ľuďom, aby si pripomínali príjemné spomienky z minulosti, aby hovorili o dobrých časoch.

“Rozprávanie príbehov je naozaj veľmi, veľmi obohacujúce.”
“Je pre mňa potešením vedieť, že som inšpiráciou pre toľko ľudí,” dodala po zistení, že jej profil na Facebooku sleduje viac ako 70 000 ľudí. “Žite každý deň svojho života naplno!” A o tom to celé je.