Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zverejnil varovanie európskej komisie, ktorá nariadila výrazne obmedziť užívanie týchto 34 liekov. Podľa zistení spôsobujú závažné vedľajšie účinky.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) varuje pred nebezpečnými širokospektrálnymi antibiotikami. „Európska komisia nariadila obmedzenie používania chinolónových a fluorochinolónových antibiotík vo všetkých členských štátoch EÚ na základe preskúmania ich nežiaducich účinkov Európskou liekovou agentúrou,“informuje ústav na svojej stránke. Po preskúmaní totiž zistili, že antibiotiká spôsobujú nebezpečné vedľajšie účinky.

Medzi takéto nežiadúce účinky patria zápal alebo roztrhnutie šľachy, bolesti a opuchy kĺbov, ťažkosti s chodením, tŕpnutie končatín, pálivá bolesť, únava, depresia, problémy s pamäťou, spánkom, zrakom, sluchom či zmena chuti a čuchu.

Uvedené účinky sú uvedené v informáciách pre užívateľa. Na Slovensku sa používa 34 liekov s obsahom ofloxacínu, pefloxacínu, norfloxacínu, levfloxacínu, moxifloxacínu či ciprofloxacínu. ZOZNAM nebezpečných liekov nájdete vo FOTOGALÉRII na konci tohto článku!

Článok pokračuje na ďalšej strane.