Šteklenie považuje veľa rodičov za super zábavu, pri ktorej sa dieťa smeje, až skoro nemôže dýchať. A rodičia pokračujú, pretože sa domnievajú, že sa to dieťaťu veľmi páči.

Ovšem existujú vedecké dôkazy, ktoré preukazujú pravý opak. Šteklenie môže byť škodlivé! Odborné štúdie ukazujú, že iba tridsaťdva percent respondentov uviedlo, že majú radosť zo šteklenia. Je teda normálne deti štekliť?

Analýzy z rôznych štúdií, ktoré boli vykonané na túto tému, jasne ukazujú, že by rodičia mali na šteklenie zabudnúť a nájsť iný spôsob, ako s deťmi blbnúť. To, že sa pri šteklení dieťa chechtá, neznamená, že si to tiež užíva.

Deti, ktoré sú obzvlášť šteklivé, sa nemôžu prestať smiať, kým ich šteklia. A môžu šteklenie doslova nenávidieť, aj keď sa pri tom smejú. Lenže ide o reflexný smiech, ktorý dáva rodičom ilúziu, že z toho má dieťa naozajstnú radosť. Kdeže!

Štúdia, ktorú vykonávali vedci na kalifornskej univerzite už pred niekoľkými rokmi, zistila, že šteklenie nevytvára také šťastné pocity, ktoré vznikajú, keď sa človek smeje napríklad nejakému vtipu. Šteklenie len vytvára ilúziu, že sa smejeme šťastím.

Šteklenie je podľa odborníkov navyše spôsob, ako presadiť svoju dominanciu. Osoba, ktorá šteklí, stráca sebaovládanie a boj o získanie kontroly môže byť pre dieťa ponižujúca a tiež v ňom môže zanechať nepríjemné spomienky na celý život.

Článok pokračuje na ďalšej strane.