Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) informuje o stiahnutí z trhu lieku Haloperidol-Richter, sol inj 5×1 ml/5 mg (amp.skl.), kód ŠÚKL: 02538, č. šarže: A1A070B, z úrovne distribučných spoločností, lekární a zdravotníckych zariadení. Dôvodom stiahnutia predmetnej šarže z trhu je nesúlad so špecifikáciou v parametri označenie primárneho obalu.

Dostupnosť liečby týmto nariadením ohrozená nie je, na trhu sú dostupné iné šarže lieku.

Haloperidol-Richter injekčný roztok je indikovaný dospelým pacientom na:

Rýchlu kontrolu závažného akútneho psychomotorického nepokoja súvisiaceho s psychotickou poruchou alebo manickými epizódami bipolárnej poruchy I. typu, keď perorálna liečba nie je vhodná.
Akútnu liečbu delíria v prípade, že nefarmakologické liečby zlyhali.
Liečbu ľahkej až stredne ťažkej chorei pri Huntingtonovej chorobe, keď iné lieky nie sú účinné alebo nie sú tolerované, a perorálna liečba nie je vhodná.
Jednotlivú alebo kombinovanú profylaxiu u pacientov so stredným až vysokým rizikom postoperačnej žalúdočnej nevoľnosti a vracania, keď iné lieky nie sú účinné alebo tolerované.
Kombinovanú liečbu postoperačnej žalúdočnej nevoľnosti a vracania, keď iné lieky nie sú účinné alebo tolerované.

Hlavný hygienik tiež varuje Slovákov: Výrobok, ktorý majú mnohí v kuchyni je plný kadmia a olova!

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky eviduje cez systém rýchleho varovania pre potraviny a krmivá varovné oznámenie o nevyhovujúcom výrobku, ktorý sa predáva aj na Slovensku. Čo robiť, ak ste ho kúpili aj vy?

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR varuje pred nebezpečným výrobkom, konkrétne skleneným pohárom Jungle Summer. Do systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá ho nahlásili v Poľsku.

„V uvedenom výrobku bola laboratórnou analýzou zistená migrácia kadmia a olova,“ priblížil Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ SR.

Výrobok, ktorého krajina pôvodu je Čína, dodala nemecká spoločnosť aj do predajní TEDi v SR.

ÚVZ SR preto v spolupráci s príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva overuje stiahnutie uvedeného výrobku z trhu v SR. Keďže sa tento výrobok ešte môže nachádzať na slovenskom trhu, úrad odporúča spotrebiteľom, aby tieto výrobky nekupovali, už zakúpené výrobky nepoužívali a vrátili ich do miesta predaja.