Aký je rozdiel medzi zlým a dobrým tukom?

Tuk sa zvykne považovať za vskutku škaredé slovo.

Čoraz častejšie však veľká skupina spotrebiteľov aj výživových entuziastov zastáva názor, že namiesto vyhýbania sa tukom úplne, by sme sa mali snažiť do nášho jedálnička zakomponovať viac „dobrých“ a menej „zlých“ tukov.

Medzi „dobré tuky“ radíme napríklad olivový olej, avokádo či kokos.

Čo však mnohí nevedia je, že nielen strava, ale aj naše telo obsahuje dva druhy tukových buniek. Tie dobré sa označujú ako „hnedé“ tukové bunky a zlé zasa ako „biele“ tukové bunky.

To, aký máme pomer medzi zlými a dobrými tukovými bunkami v tele závisí od množstva pohybu, vplyvu prostredia a samozrejme na tom, čo konzumujeme. Tento pomer potom ovplyvňuje aj našu náchylnosť na rôzne ochorenia.

Hnedé tukové bunky („dobré“) sú hnedé preto, lebo obsahujú veľké množstvo mitochondrií, ktoré z tuku produkujú ohromné množstvo energie a tepla. Ich úloha v metabolizme je presne opačná ako bielych tukových buniek.

Biele tukové bunky („zlé“) majú za úlohu nie výrobu energie, ale uskladňovanie tukov pre ich budúce využitie.

Na to, aby sme podčiarkli radikálny rozdiel medzi týmito dvoma druhmi buniek, pozrime sa na ich pôvod. Obe totiž pochádzajú z rozdielnych línií kmeňových buniek, pričom hnedé tukové bunky sa vytvárajú z tej istej línie ako svalové bunky.

Vedcov napadol nový prístup k chudnutiu

Ukázalo sa, že ľudia trpiaci nadváhou majú väčšinu tukových buniek bieleho typu (inak najviac ich máme ako novorodenci – až okolo 5% celkovej váhy).

Najviac bielych tukových buniek sa nachádza v oblasti pásu a brucha. A práve tuk v tejto oblasti predstavuje hlavné riziko pre srdcovocievne ochorenia.

Namiesto úpornej snahy o zbavovanie sa tuku v tejto, ale aj iných partiách tela, napadla vedcov geniálna myšlienka: Či by nebolo lepším prístupom snaha o zmenu štruktúry tuku z bieleho na hnedý?

No a predbežný výskum túto ich teóriu potvrdzuje.

Ako ale zmeniť biele tukové bunky na hnedé?

Jednou z možností, ako docieliť zmenu štruktúry tuku, je aplikácia chladu.

Doslova sa napríklad priloží na pár minút vrecko s ľadom na brucho (či inú problémovú partiu tela), čo vyvolá v danej oblasti spustenie procesu postupného odbúravania bielych tukových buniek.

Možno ste už u tom aj niekde počuli, keďže v súčasnosti je to „horúca“, teda skôr studená novinka na poli chudnutia.

Pri použití tejto metódy však panujú obavy, že aplikácia chladu môže mať nepriaznivé následky na zdravie kardiovaskulárneho systému. Okrem toho, vystavovanie tela mrazivým teplotám je dosť nepohodlné. To z neho nerobí ideálne riešenie na chudnutie.

Naproti tomu, kúra pomocou kurkumínu dokáže poskytnúť porovnateľné výsledky a zároveň je oveľa príjemnejšia.

Kurkumínový extrakt sa môže stať ideálnym doplnkom pri chudnutí

Štúdia uskutočnená výskumníkmi z Kórei po prvý krát potvrdila, že kurkumín je naozaj schopný vyvolať nahrádzanie bielych tukových buniek hnedými.

Tento efekt dosahuje pomocou 4 rôznych mechanizmov:

Posilnením expresie génov zodpovedných za tvorbu hnedých tukových buniek.
Stimulovaním produkcie nových mitochondrií (tovární buniek na výrobu energie). Tento účinok kurkumínu je možné využiť aj pri strate svalovej hmoty alebo znížení výkonu mozgu u starých ľudí.
Zvyšovanie úrovne bielkovín u na hormóny senzitívnej lipázy a p-acyl-CoA karboxilázy. Ide o dva markery, ktoré zohrávajú úlohu pri zvyšovaní spaľovania tukov a potláčaní ich ukladania.
Zvyšovanie aktivity AMP-aktivovanej proteínovej kinázy (AMPK). AMPK zvyšuje metabolizmus, ktorý je u ľudí s nadváhou často oslabený.
Výskumníci ďalej predpokladajú, že kurkumín zohráva pri obezite aj inú úlohu.

Konkrétne v tom, že jeho protizápalové vlastnosti pomáhajú pri stavoch ako cukrovka či zápaly žíl, ktoré obezitu často sprevádzajú.

No a napokon, kurkumín má ešte jeden účinok hodný pripomenutia a to, že dokáže vybudiť apoptózu, čiže riadenú smrť rakovinových buniek. O tomto sme nedávno písali aj na našej stránke v samostatnom článku.

Široká paleta účinkov kurkumínu
Na základe uvedeného môžeme skonštatovať, že kurkumín má naozaj širokú paletu extrémne prospešných účinkov.

Existuje zdokumentovaných až 600 osobitých zdravotných problémov, na ktoré zaberá. Týmto svojim výkonom predčí a zahanbí akýkoľvek dnes vyrábaný syntetický liek.

Ak by sme mali zhrnúť len tie najdôležitejšie účinky kurkumínu, tak ide o nasledovné:

nadváha a obezita
rakovina
cukrovka
depresia
srdcovocievne ochorenia

Záver
Berúc do úvahy všetky doterajšie zistenia, bolo by priam neetické po ňom nesiahnuť v situácii, keď máte na výber buď farmaceutický liek alebo kurkumín.

Týka sa to nielen nadváhy, ktorá hlavnou témou tohto článku, ale aj všetkých ostatných ochorení, kde boli preukázané jeho jedinečné účinky.