Kysnuté pečivo

Doprajete si ráno ku káve s obľubou croissanty? Hoci ide o príjemný rituál, spozornite! Keďže je croissant kysnuté pečivo, obsahuje kvasinky, ktoré môžu podráždiť sliznicu vášho prázdneho žalúdka, ale aj spôsobiť nadúvanie.

Tip: Namiesto kysnutého pečiva si ráno doprajte celozrnné výrobky bez kvasníc. A to napríklad palacinky alebo vafle pripravené z celozrnnej múky (použiť môžete aj múku pohankovú). Ich súčasťou sú tiež vajcia, ktoré vo všetkých svojich úpravách (miešané či varené) predstavujú ďalšiu zdravú formu raňajok.

Energetické nápoje

Prečo cítite prílev energie po vypití energetického nápoja? Môže za to práve ten cukor. V jednej plechovke je ho asi 13 lyžičiek, zatiaľ čo denná dávka odporúčaná Svetovou zdravotníckou organizáciou je 6 lyžičiek na osobu.

Vďaka zvýšenej hladine cukru cítime zrýchlený tlkot srdca a celkové zvýšenie aktivity, ale to čoskoro prejde. A po nejakej dobe nás čaká únava a bolesť hlavy. Ak nevypijete ešte jeden energetický nápoj. Ale ich prílišné pitie vedie k problémom s cukrom a možno aj so srdcom.

Údené, vyprážané a kvasené potraviny

Každé jedlo počas spracovávania stráca užitočné látky. Najmenej ich zostáva v silne opracovaných potravinách: vyprážaných, kvasených a údených. Bohužiaľ práve na také jedlá je bohatý fastfood, kde si mnohí ľudia zvykli raňajkovať, obedovať i večerať.

„Rýchle“ jedlá sú spracovávané tak, aby dlhšie vydržali a mala výraznejšiu chuť. Ale je to navyše aj tučné a ťažké jedlo, ku ktorého stráveniu potrebuje organizmus veľa síl. Pritom žiadnu zvláštnu energiu z neho nezískate, pretože užitočné látky, vďaka ktorým energia vzniká , v týchto jedlách prakticky nie sú. Fastfood je preto dobrý vtedy, keď niekam cestujete a potrebujete sa rýchlo najesť po ceste. Ale nie ako plnohodnotný obed.

Okrem toho také jedlá majú príliš výraznú chuť a ich stála spotreba vedie k tomu, že obyčajné jedlo sa vám začne zdať mdlé.

Páčil sa vám článok? Nezabudnite dať like a budeme radi ak sa s nami podelíte v komentároch s vašimi skúsenosťami:)