Víno a rožok
Trvalo to dlho, matka sa nevracala, v kočíku si chlapec našiel aspoň rožok a tiež pet fľašu s vínom, ktorú tam jeho mama mala schovanú. A dúfal, že ich tam mamička predsa nenechá … Nakoniec ale všetko dopadlo inak. Opustené deti uvidel vodič, ktorý išiel okolo, a zavolal políciu. Súrodenci nakoniec šťastne doputovali do Klokánku, zariadenia pre deti v okamžitej núdzi.

„Sestrička bola úplne precikaná, a tak ju kenguria teta opatrne vyzliekla. Mala úplne červené, omrznuté nožičky, no ešteže tam mali rôzne masti a ošetrili ju, tiež jej dali mliečko, to už som ale veľmi nevidel, pretože som jednoducho zaspal, „ opísal Tomášek.

Odchod do detského domova …
V ďalších dňoch, týždňoch a mesiacoch si deti užívali hračiek a pohody. „Bol som rád, že sme v Klokánku mohli zostať, mame už nás nevrátili. Ani sa nám po nej necnelo a jej po nás tiež nie, keď ani raz neprišla, „ dodáva chlapec.

Obe deti si v Klokánku zvykli, raz ho ale spoločne museli opustiť … „Pretože to s pestúnmi bohužiaľ nedopadlo ako u nás v Klokánku už deti boli veľmi dlho, rozhodol súd o tom, že pôjdu do detského domova,“ vysvetlila riaditeľka Zariadenia pre deti vyžadujúce okamžitú pomoc Klokánek Teplice a Ústí nad Labem Mgr. Daniela Brníková.

Máte skúsenosť, že sa ide matka dieťaťa liečiť? Zvíťazí u nej materský pud a rozhodne sa so svojou závislosťou bojovať?

„Umiestnením dieťaťa do Klokánku matka získava možnosť sa svojej závislosti zbaviť – ambulantné alebo ústavné formou liečenia. Matka vo väčšine týchto prípadov liečenie nezvládne, svoju závislosť si nepriznáva, bagatelizuje ju. Zažívame aj prípady, keď matkin alkoholizmus končí jej smrťou. Dá sa teda povedať, že materský cit u takýchto matiek skutočne padá, alkohol je nadovšetko. “

FOTOGALÉRIA: