Lekár: Rozhodujeme medzi životom a smrťou
„Rozhodujeme medzi životom a smrťou, koho vyšetríme, komu poskytneme lôžko na intenzívnu starostlivosť. Na lekára to má šialený emočný dopad, “ opísal situáciu, ktorá je obdobná vo všetkých nemocniciach severných regiónov krajiny.

„Čelíme epidemiologickej katastrofe. Dostali sme upozornenie, aby sme nevyvolávali paniku, ale verejnosť nemá dostatočne veľký strach, “ upozornil lekár, ktorý varovanie zdieľal na svojom facebooku.

„Prípady sa množia, denne prijímame 15 až 20 nových pacientov, všetci majú rovnaké príznaky a výsledky testov sú jednoznačne pozitívne na koronavírus. Naša pohotovosť úplne skolabovala, nákaza nás zmietla ako prílivová vlna, “ uviedol lekár.

„Úpenlivo vás prosím, dodržiavajte všetky karanténne opatrenia. Buďte trpezliví, áno, nemôžete chodiť do divadiel, múzeí alebo telocviční, majte ale zľutovanie so všetkými starými ľuďmi, ktorých by ste prípadne mohli nakaziť a nepriamo zabiť, “ vyzval MACCHINA.

„Zostaňte doma“
„Nič z toho nie je vaša chyba, ja si to uvedomujem. Môže sa zdať, že to zveličujú, zvlášť tým, ktorí sú tak vzdialení od centra epidémie, ale prosím vás, vypočujte nás. Zostávajte doma, dom opúšťajte len z najzávažnejších dôvodov, „odporučil všetkým Talianom.

„Nechoďte do supermarketov, zásoby nepotrebujete, v obchode môžete nakaziť veľa ľudí . Nezabúdajte na to, že inkubačná doba je päť dní a symptómy sa môžu objaviť až po 14 dňoch, nemusíte ani vedieť, že koronavírus máte, „doplnil MACCHINA. Aj napriek jeho varovaniu Taliani stále berú obchody útokom.

Macchina nebol jediný z talianskych doktorov, ktorí situácia prirovnali k vojne. „Musíme rozhodovať, kto má prednosť, v podstate určujeme, kto bude žiť a kto zomrie,“ zveril sa ďalší lekár zo severu Talianska. „Nemocnica beží na 200 percent, operačné sály sme narýchlo menili na jednotku intenzívnej starostlivosti, aby sme získali väčšiu kapacitu,“ slová Taliana na svojom twitteri zdieľal jeho britský kolega Jason van Schoor.

Ostatné prípady sú na vedľajšej koľaji
„Všetky ostatné – nekoronavirové – prípady boli odsunuté na vedľajšiu koľaj. Väčšinou sa k nim posielajú medici, ktorých rýchlo preškolili, musia potom vykonávať úkony špecialistov, pre ktoré nie sú kvalifikovaní. Lekári, sestry a ďalší personál sú vyčerpaní, niektorí chorí, všetci sú ale zlomení, pretože nie sú schopní zabrániť tomu, aby ľudia umierali, “ uviedol taliansky lekár.

„Prosím vás, berte to vážne, nič nepodceňujte. To, čo sa stalo nám, sa rýchlo môže stať aj vám, “ upozornil svojho britského priateľa. Van Schoor sa s tlačou nepodelil o totožnosť svojho talianskeho kamaráta, zdôraznil ale, že sa jedná o „váženého a skúseného“ lekára.

„Je asi ťažké si predstaviť našu súčasnú situáciu a počty obetí, nakazených, uzdravených nič nereflektujú. Kvôli chorobe Covid-19 sme zastavili bežnú prevádzku, mŕtvice alebo napríklad úrazy vôbec nevyšetrujeme … ani toto nestačí. Každá nemocnica má niekoľko stoviek pacientov s ťažkými respiračnými ťažkosťami, pre ktoré nie je nič než obyčajná kyslíková maska, “ vysvetlil Van Schoorov známy.

Talianski lekári: Nepodceňujte to
„Moji priatelia mi v slzách volali, že im pod rukami umierajú ľudia, a oni im môžu ponúknuť len nejaký kyslík. Tu v Lombardii, kde je epidémia najhoršia, máme neuveriteľne skvelý a pokrokový zdravotnícky systém a nemocnice. Nemyslite si, že to tu vyzerá ako v krajine tretieho sveta, “ vyhlásil lekár.

FOTOGALÉRIA: