Igor Matovič tvrdí, že ide o perfektnú kombinácu lockdownu a celoplošného testovania. „Pôjde o skríning celého Slovenska,“ povedal premiér a doplnil, že názov tohto projektu sa volá Zachráňme spolu životy.

Občania sa budú môcť ísť otestovať v mobilných odberových miestach. Samosprávy dostanú od vlády podporu, aby začali zväčšovať svoje kapacity.

Premiér odprezentoval sedem dôvodov, prečo Slovensko potrebuje celoplošné testovanie. Jedným z nich je britská mutácia, ktorá sa šíri oveľa rýchlejšie ako pôvodný vírus. Doplnil aj dôvod s ekonomickou situáciou a spomenul aj deti, ktoré nechodia do školy.

Situácia je podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího aj naďalej kritická, no čísla vďaka lockdownu klesajú. Napriek tomu povedal, že vláda uvažuje o tom, čo a kedy sa začne otvárať. „Boli by sme veľmi radi, keby sa deti mohli vrátiť do škôl a život by začal o niečo skôr,“ povedal na úvod. Doplnil, že Slovensko je aktuálne v čiernej zóne tzv. Covid-19 automatu.

Ako bude prebiehať testovanie
Testovanie začne hneď zajtra a trvať bude do 26. januára. Podľa slov ministra zdravotníctva Krajčího by sa malo Slovensko rozdeliť na 37 horších a 36 lepších okresov. Po výsledkoch sa v horších okresoch celoplošný skríning zopakuje. Obyvatelia z horších sa budú musieť preukázať novým testom, aby získali výnimku zo zákazu vychádzania, ktorý bude platiť do 7. februára. „Dúfam, že s týmto projektom pôjdu deti do škôl už vo februári,“ povedal premiér a dodal, že čísla nás nepustia.