Účasť na bohoslužbách je podľa jeho slov súčasť náboženskej slobody a je chránená ústavou. Myslí si, že duchovná služba a modlitba nemôže ľuďom uškodiť, skôr naopak.

„Čoraz častejšie nás klienti a aj zamestnanci zariadení žiadajú o duchovnú službu. Pretože na vlastnej aj sprostredkovanej skúsenosti vidia, že modlitba ľuďom pomáha. Zjednodušene povedané, v zariadeniach s covidom, kde sa s klientami chodí modliť duchovný ich denominácie, v prípade katolíkov vysluhuje aj sviatosti Svätého prijímania, spovede, pomazania chorých, z takýchto zariadení nám hlásia lepšie priebehy ochorení klientov, ktorí majú aj duchovnú pomoc,“ napísal Milan Krajniak.

Krajniak ukazuje na príklad z roku 1710 počas morovej epidémie v Trnave. Tvrdí, že v tom čase mestu nepomáhali mesiace tvrdého lockdownu a obetí pribúdalo.

„Zúfalí občania sa rozhodli v spoločnej modlitbe prosiť o pomoc Pannu Máriu. 21. novembra 1710 sa celé mesto zhromaždilo v Dóme sv. Mikuláša pri zázračnom obraze Panny Márie. Potom po modlitbách v procesii obišli námestie a Trojičný stĺp a za hlaholu všetkých zvonov v meste sa vrátili naspäť do Dómu sv. Mikuláša. A stal sa zázrak. Od toho momentu mor skončil. Od toho momentu už v Trnave nikto na mor nezomrel,“ tvrdí Krajniak.

Minister hovorí, že nevyzýva na vzburu, ale na diskusiu. „Rešpektujem, že súčasné vyhlášky ÚVZ konanie verejných bohoslužieb zakazujú,“ doplnil s tým, že ľudí len prosí, aby sa zamysleli nad otvorením kostolov.

Bohoslužby na Slovensku aktuálne nie sú povolené za účasti veriacich. Podľa covid automatu sa môžu konať pre viac ľudí v bordovej fáze, kde platí pravidlo jedna osoba na 15 metrov štvorcových a negatívny test.

Status ministra práce si prečítala aj konzervatívna politička Anna Záborská, ktorá ho v tom podporuje. „Pribúdajú dobré argumenty za otvorenie našich chrámov pre verejné bohoslužby za dodržania prísnych protiepidemiologických opatrení. Hovorme o nich a diskutujme o ďalších krokoch,“ napísala Záborská s tým, že sa nevie dočkať momentu, kedy sa zúčastní na spoločných bohoslužbách.

„V tejto veci to bol osobný názor pána ministra Krajniaka, ktorý dal túto možnosť len na zváženie. V hnutí zatiaľ tento návrh nebol konzultovaný,“ ozrejmilo Sme rodina. Napriek tomu je podľa tlačového oddelenia hnutie jednoznačne za to, aby sme sa riadili nastaveným COVID automatom.

SaS považuje otvorenie kostolov v momentálnej situácii za absolútne nezodpovedné. Poukázala na to, že ich navštevujú prevažne starší občania, ktorí patria do najohrozenejšej skupiny pri ochorení COVID-19. „Ale ak chce niekto otvoriť kostoly, tak rovno môžeme otvoriť aj služby a obchody,“ dodala.