Na Slovensku v piatok odhalili šesť pozitívnych PCR testov, ktoré obsahovali juhoafrický variant nového koronavírusu.

Juhoafrický variant je výrazne infekčnejší aj v porovnaní s britským variantom, ktorý je už na Slovensku výrazne rozšírený. Zatiaľ sa predpokladá, že juhoafrický kmeň koronavírusu ľahšie prechádza cez imunitný systém a nie je jasné, či naň budú fungovať súčasné vakcíny dostatočne efektívne.

Vzorky poskytol Úrad verejného zdravotníctva. „Z metadát vyplýva, že vzorky pochádzali z rôznych častí Slovenska a neboli z jediného miesta,“ povedal Klempa Denníku N, viac dát však o vzorkách známych nie je.

„Tento variant je ten, ktorý je najproblematickejší, pretože sa vyhýba protilátkam, ktoré sa používajú na liečbu COVID-19 a niekoľkonásobne znižuje účinnosť protilátok vyvolaných existujúcimi vakcínami,“ povedal hlavný lekársky poradca prezidenta Joea Bidena v problematike koronavírusu a zároveň riaditeľ Národného ústavu pre alergie a infekčné choroby (NIAID) Anthony Fauci pre Portland Press Herald. „Zdá sa, že ľudia infikovaní pôvodným vírusom nie sú chránení pred reinfekciou juhoafrickým variantom.”

Variant z Južnej Afriky označovaný ako B.1.351 sa podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) prvýkrát objavil v zálive Nelsona Mandelu v Juhoafrickej republike na vzorkách zo začiatku októbra 2020. Variant sa rýchlo šíril v troch provinciách a stal sa dominantným kmeňom v provinciách Východného mysu, Západného mysu a KwaZulu-Natal.