• Zásady používania ochranných rúšok podľa WHO:
    Pred nasadením masky si očistite ruky dezinfekciou na báze alkoholu alebo mydlom a vodou.
  • Zakryte ústa a nos rúškom a uistite sa, že medzi rúškom a vašou tvárou nie sú žiadne medzery.
  • Ak má rúško všitý kovový pásik, otočte rúško tak, aby bol na hornej strane.
  • Dbajte, aby rúško doliehalo na tvár, kovový pásik ohnite, aby presne dosadol na tvár.
  • Dbajte, aby ste mali zakrytú aj bradu.
  • Počas používania sa rúška nedotýkajte. Ak tak urobíte, očistite si ruky.
  • Vymeňte masku za novú, len čo bude vlhká. Jednorazové rúška nepoužívajte opakovane.
  • Rúško odstráňte zozadu. Nedotýkajte sa jeho prednej strany. Dôležité je okamžité zlikvidovanie rúška (najlepšie vyhodenie do uzavretej nádoby). Rúška určené na viac použití je nutné okamžite oprať v práčke.
  • Ruky si opäť dôkladne očistite a vydezinfikujte.

Aj rukavice a okuliare
Existuje aj špeciálne vybavenie, ktoré chráni pred ochorením hlavne užívateľa. Ide o respiračné masky triedy FFP3, ktoré využívajú zdravotníci v prípade kontaktu s pacientom, ktorý má vysoko nákazlivú chorobu. Pre bežné nosenie v meste ale príliš veľký význam nemajú. Po tejto pomôcke je napriek tomu v poslednej dobe v súvislosti s nový typom koronavírusu zvýšený dopyt.

„Rúško má zmysel používať, ak sa staráte o chorého pacienta,“ vysvetľuje Fabiánová. V takom prípade je dobré dodržiavať aj ďalšie hygienické postupy, medzi ktoré patrí časté umývanie rúk, nosenie rukavíc a okuliarov. Dodáva, že ide o všeobecne platné pravidlá, ktoré sa hodia aj v prípade, že má niekto v rodine napríklad bežnú chrípku.

„Ak sa ľudia vracajú z oblasti s výskytom koronavírusu, odporúča sa aktuálne zostať doma dva týždne v izolácii. Lenže ľudia väčšinou nebývajú sami, bývajú so svojou rodinou. Ak napríklad sami nie sú chorí a majú strach, že prípadne môžu nakaziť aj svojich blízkych, potom rúško nie je od veci,“ hovorí Fabiánová. Zníži sa tým riziko akéhokoľvek prenosu infekčnej choroby, a ľudia sa navyše nemusia báť doma bežne fungovať.

Spoločne s častým umývaním rúk je to najdostupnejší a zároveň jednoduchý variant, ako je možné znížiť nebezpečenstvo prenosu prípadnej infekčnej choroby v domácnosti. Už chorý človek by nemal vôbec vychádzať na verejnosť. Ak je to potrebné, napríklad kvôli návšteve lekára, potom sa rúško môže tiež hodiť kvôli ochrane ostatných.

VIDEO: