Najviac si  zrejme priplatíme za mliečne výrobky, oleje, pečivo a najmä za bravčové mäso.

Okrem toho Slovensko stráca aj na konkurencieschopnosti v rámci Európy. „V januári sa na Slovensko doviezlo za 452 miliónov eur potravín. Ten nárast objemu finančných zdrojov, ktoré sme doviezli medziročne je vyšší o 24 percent. Saldo medzi vývozom a dovozom je vyššie o 37 percent,“ dodal Macho.

Prezident Potravinárskej komory Slovenska Daniel Poturnay predstavil štyri opatrenia vo vzťahu k vláde, ktoré by pomohli potravinárom na to, aby dokázali konkurovať európskym partnerom. „Na podporu poľnohospodárstva má byť vyčlenených o 4,5 milióna eur viac. Ďalších 10 miliónov eur navrhujeme prideliť potravinárskemu priemyslu, ktorý trpí v súčasnej kríze najviac. Druhé opatrenie, pre stabilizáciu poľnohospodárskych a potravinárskych podnikov, je prijatie finančnej pomoci formou grantu až do výšky 400-tisíc eur na jeden podnik,“ podčiarkol Poturnay.

Aké majú potravinári požiadavky?
Prvý opatrením podľa neho je urýchlené prijatie vnútroštátnej legislatívy a urýchlené prerozdelenie finančnej podpory Európskej komisie a SR v celkovej výške 15,7 milióna eur. EK vyčlenila pre SR 5,24 milióna eur z prostriedkov Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ na stabilizáciu poľnohospodárskych trhov v Európe. Predseda vlády SR a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR podľa Poturnaya prisľúbili, že podporu z EK podporia sumou 10,48 milióna eur z národných zdrojov.

Potravinári podľa neho požadujú, aby z 15,7 milióna eur išlo 10 miliónov eur na podporu potravinárskej výroby na Slovensku a 5,2 milióna eur na podporu poľnohospodárskej prvovýroby. Potravinári podľa Poturnaya taktiež žiadajú kompenzáciu zvýšených vstupných nákladov na suroviny a kompenzáciu vysokých cien energie v sektore výroby potravín.

Ďalšou požiadavkou potravinárov je podľa prezidenta PKS spustenie podpory na tzv. zelenú naftu pre potravinárov vo výške 6 miliónov eur v termíne do 30. apríla 2022. Slovenskí potravinári podľa Poturnaya žiadajú taktiež začlenenie potravinárskych podnikov medzi tzv. chránených odberateľov elektriny a plynu s regulovanými cenami a odbernými množstvami.

„Už pred vypuknutím konfliktu na Ukrajine sme upozorňovali na dramatické zvyšovanie vstupných nákladov pri výrobe potravín a absentujúcu systémovú podporu potravinárov. Opatrenia zo strany štátu považujeme v tejto situácii za nedostatočné. Potrebujeme zintenzívniť podporu potravinárskeho odvetvia. To je jediná šanca na to, aby sme vyrobili cenovo udržateľné potraviny pre spotrebiteľov,“ povedal Poturnay.

„Štát, poľnohospodári a potravinári musia nájsť riešenie, aby bolo zdražovanie čo najmenej bolestivé pre občanov. Vláda reaguje pomaly a my nevieme, na čom sme. Vyrobiť bezpečné a cenovo dostupné potraviny je kľúčová úloha štátu a nás, potravinárov a poľnohospodárov. V časoch krízy je to strategická otázka potravinovej bezpečnosti krajiny,“ uzavrel podpredseda SPPK Marián Šolty.