Zahraničné médiá informujú ľudí o masívnom presune utečencov z viacerých krajín späť na Ukrajinu. Pracovníci humanitárnej pomoci upozorňujú, že najťažšie podmienky pre občanov v núdzi sú práve v Maďarsku. Problémom má byť veľká jazyková bariéra, inflácia a nedostatok pracovných miest.

Maďarský premiér Viktor Orbán po vypuknutí vojny síce zmiernil protiimigračné opatrenia, no utečencom sa malo dostať málo pomoci zo strany štátu.

Jedlo či ubytovanie tak stojí hlavne na dobrovoľníkoch a mimovládnych organizáciách. Na Ukrajinu sa majú vracať hlavne ženy s deťmi, keďže muži zostali bojovať za svoju vlasť.

Niektorí z utečencov mali vyhlásiť, že sa radšej s rodinou budú schovávať v podzemnom kryte ako žiť v neistote v cudzej krajine. Iným sa zase minuli peniaze a nemali kam ísť. Ďalšia skupina Ukrajincov by chcela pri úteku pomôcť starším príbuzným, ktorí krajinu nemohli alebo nechceli opustiť.

Odborníci na migráciu považujú návrat utečencov počas prebiehajúcej vojny za nezvyčajný, pričom má ich útek na rodné územie naznačovať nedostatočnú humanitárnu pomoc v hostiteľských krajinách.