Polícia navrhuje väzbu pre opitého vodiča, ktorý spôsobil v nedeľu tragickú nehodu v centre Bratislavy s piatimi obeťami. Obvinili ho z trestného činu všeobecného ohrozenia. V prípade preukázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov alebo na doživotie. Polícia o tom informovala na Facebooku.

„Policajti odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Polícia SR – Bratislavský kraj sa v priebehu uplynulých hodín intenzívne zaoberali vyšetrovaním okolností tragickej udalosti, ku ktorej došlo v nedeľu (02. 10. 2022) na zastávke mestskej hromadnej dopravy Zochova,“ píšu policajti.

Na základe doterajšej dôkaznej situácie došlo k zmene právnej kvalifikácie a následne bolo zo strany vyšetrovateľa bratislavskej krajskej kriminálky vznesené obvinenie z trestného činu všeobecného ohrozenia 60-ročnému Dušanovi D. z Bratislavy.

„V prípade preukázania viny pred súdom hrozí obvinenému mužovi v zmysle zákona za toto konanie trest odňatia slobody na dvadsať až dvadsaťpäť rokov alebo trest odňatia slobody na doživotie. Zo strany vyšetrovateľa bol v tejto súvislosti spracovaný aj podnet k návrhu na väzobné stíhanie obvineného muža,“ dodala polícia.

Prvé slová obvineného
Za volantom sedel generálny sekretár deaflympijského výboru Dušan Dědeček, na mieste spolujazdca jeho syn. Obaja boli pod vplyvom alkoholu. Okrem opitosti mala byť dôvodom nehody aj niekoľkonásobne prekročená rýchlosť, pri ktorej vodič stratil kontrolu nad vozidlom. Podľa policajného prezidenta Štefana Hamrana bol vodič ešte aj po zadržaní agresívny na policajtov i záchranárov.

Po vytriezvení ale Dědeček obrátil. Agresivita sa vytratila a svoje konanie si vraj mimoriadne vyčíta. Dokonca pomýšľa na smrť. Ako portálu zregionu.sk uviedol zdroj z policajného prostredia, Dědeček mal neskôr prosiť policajtov o zbraň, pričom si kľakol na kolená.

„Dookola len prosil, aby ho zabili alebo že on sa zabije sám,“ uviedol zdroj.