Maslo je taká malá nutričná bomba
Maslo je jedno z najzdravších jedál na zemi, ale v závislosti od druhu masla aké konzumujete. Jedná sa o veľmi komplexný druh tuku obsahujúci vyše 400 rôznych mastných kyselín a pomerne slušné množstvo v tuku rozpustných vitamínov (A, D, E a K).

Mastné kyseliny sú viac než len zdroj energie. Niektoré z nich majú biologickú aktivitu.

Maslo nielen neporovnateľne lepšie chutí. Ide o prírodný produkt, ktorý ľudstvo konzumovalo alebo s jeho pomocou varilo po celé stáročia a to bez akýchkoľvek nepriaznivých účinkov na zdravie.

Mnohé mastné kyseliny v masle aspoň minimálnym spôsobom ovplyvňujú fyziológiu a biochémiu tela v pozitívnom smere. Ide hlavne o kyselinu CLA (konjugovaná kyselina linolénová). Táto látka je veľmi populárna aj v odvetví doplnkov stravy pre chudnutie.

Štúdie tiež ukazujú, že má pomerne silné účinky na zdravie.

Maslo vyrobené z mlieka kráv kŕmených čerstvou trávou ich obsahuje až 5 krát viac ako maslo od kráv odchovaných na kŕmnych zmesiach.

Stručné porovnanie masla a margarínu
Oproti tomu, čiastočne hydrogenizované mastné kyseliny v margarínu ničia artérie a cievy. Znižujú totiž dobrý cholesterol v krvi a zvyšujú hladiny triglyceridov a lipoproteínov. Margaríny takto poškodzujú kardiovaskulárny systém.

Tiež znižujú využitie omega-3 mastných kyselín a prostaglandínov, ktoré odstraňujú krvné zrazeniny. Maslo z kráv pasúcich sa na zelenej tráve má vyšší obsah omega-3 kyselín a vitamínu K2. Je preto ešte o niečo viac nutrične bohatšie ako bežné maslo.

Štúdia z roku 2010 porovnávala hladinu CLA (konjugovaná kyselina linolová) v tukových tkanivách ľudí, ktorí prekonali srdcový infarkt so zdravými ľuďmi. Úroveň mastných kyselín je spoľahlivým indikátorom konzumácia mliečnych tukov.

Testované subjekty boli rozdelené do 5 skupín – od najnižšej po najvyššiu úroveň CLA. Zistilo sa, že plnotučné mliečne produkty znižovali riziko srdcového infarktu.

Ľudia, ktorí jedli mliečne produkty najviac, mali až o 49% nižší výskyt infarktov v porovnaní s tými, ktorí jedli málo tukov.

Záver
Mojej babičky som sa raz, ešte ako dieťa ovplyvnené televíznymi reklamami, opýtal: “Babička, a prečo ty nepoužívaš rastlinné nátierky, veď sú predsa tak zdravé?!”

Jej odpoveď bola: “Margaríny sme jedli počas vojny, kedy sa maslo nedalo zohnať”.

Myslím, že jej reakcia vypovedá za všetko…