Muž približne po mesiaci zomrel. Oficiálne na zlyhanie pečene. Nemocnica vyvodila dôsledky. Ukončila pracovný pomer s tromi zamestnancami. Podľa zápisnice totiž lekári jasne poukázali práve na zlyhanie a pochybenie ošetrujúcich lekárov.

Pri podávaní transfúzie sa má totiž vykonať tzv. bedside test, ktorým sa potvrdí krvná skupina. Lekári buď neurobili spomínaný test alebo ho zle vyhodnotili.

K celej záležitosti sa vyjadrila hovorkyňa nemocnice Ivana Stašková: ,,Vyjadrujeme hlbokú ľútosť nad daným prípadom a aj touto cestou sa ospravedlňujeme. Preškolili sme transfúznych lekárov a sestry v oblasti zásad správnej praxe odberu a označovania vzoriek, zmenili sme povinnosť archivovania bedside testov. Uvedeného prípadu je nám nesmierne ľúto.” Celý prípad momentálne rieši Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Osobný pohovor s riaditeľom UNLP absolvuje aj ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

„Taktiež som požiadala, aby bol na túto kliniku daný zvýšený dohľad a riaditeľka úradu pre podriadené organizácie je požiadaná, aby si so všetkými riaditeľmi nemocníc prešla bezpečnosť pacienta na klinikách,“ dodala ministerka.

Nesprávne podanú transfúziu Kalavská považuje za personálne zlyhanie. Verí však, že podobným prípadom pomôže predchádzať novela zákona, podľa ktorej bude každý poskytovateľ ústavnej alebo ambulantnej starostlivosti musieť mať interný systém bezpečnosti pacienta.

„Treba však povedať, že tu spravil chybu človek, čomu sa nikdy na 100 percent vyhnúť nedá,“ zdôraznila.

FOTOGALÉRIA: