Podľa zmeniek sa Rusko zaväzuje zaplatiť uvedenú sumu, ručiteľom má byť práve Markíza. Dokumenty sa nakoniec dostali do vlastníctva Kočnerovej firmy. Neboli ale zahrnuté v účtovníctve Markízy, ktorú ovláda americká skupina CME.

Podľa médií Rusko nie je schopný dlžnú čiastku uhradiť a povinnosť preplatiť zmenky by tak pripadla Markíze. U jednej zo zmeniek už slovenský súd zatiaľ neprávoplatne rozhodol v neprospech televízie. Odvolací súd ale rokovania prerušil práve kvôli trestnému stíhaniu Ruska a Kočnera.

Súd v pondelok odmietol návrh prokurátora, aby ako dôkaz pripustil predložené prepisy komunikácie Kočnera s inými osobami, ktorú polícia zaistila z Kočnerovho mobilného telefónu pri vyšetrovaní vraždy Kuciaka a jeho partnerky. Predseda senátu rozhodnutie zdôvodnil tým, že súd požaduje predloženie celej komunikácie obžalovaného, nielen tej časti, ktorá sa týka zmeniek. Podľa médií informácie z Kočnerovho mobilného telefónu okrem iného poukazujú na jeho kontakty s politikmi či predstaviteľmi justície.

Podvečer pred začatím výpovede svedka Petra Tótha, bývalého novinára a niekdajšieho šéfa kontrarozviedky slovenskej tajnej služby SIS, súd rozhodol o vylúčení verejnosti vrátane novinárov počas Tóthovho výsluchu. Tóth je médiami označovaný za Kočnerovho bývalého blízkeho spolupracovníka; po Kuciakovej vražde sa Tóth obrátil proti Kočnerovi a začal spolupracovať s políciou.

Predchádzajúce prerokovanie kauzy zmeniek sa konalo v sídle špecializovaného trestného súdu v Pezinku neďaleko Bratislavy. Výsluch Kočnera sa ale kvôli prísnym bezpečnostným opatreniam uskutočnil v bratislavskej väznici, ktorá sa nachádza v komplexe jedného zo súdov. Kočnera, ktorý je v súvislosti s vyšetrovaním falšovaniu zmeniek vo väzbe od vlaňajšieho júna, tam polícia previezla z inej väznice.

Do povedomia verejnosti sa Kočner dostal v roku 1998 v súvislosti s neúspešným pokusom o prevzatí Markízy za pomoci pracovníkov bezpečnostnej služby. Riaditeľom Markízy bol vtedy Rusko.

FOTOGALÉRIA: