„Spochybnili príčinu smrti po zásahu elektrickým prúdom. Zle vyhodnotili histologické preparáty,“ povedala s tým, že v rozpore s pitevným nálezom účelovo vykonštruovali, že príčinou smrti matky a dcéry bola otrava či s ňou súvisiaca dehydratácia.

Fargas pred súdom nedostatky posudku pripustil, vysvetľoval ich tým, že nemali dosť času a prístup ku všetkým dôkazom. Nejasnosti chceli s kolegom vyriešiť pred súdom.

Podľa rozsudku Krajského súdu Kramný zavraždil príbuzných v egyptskom hoteli elektrickým prúdom v lete 2013. Počas procesu sa snažil senát presvedčiť, že všetci trpeli zdravotnými problémami.

Rodina sa podľa neho stala obeťou otravy. Znalci Matlacha a Fargas túto verziu potvrdili v posudku, a podľa obžaloby tak nepravdivo svedčili v Kramného prospech. Posudok oboch znalcov iní odborníci spochybnili s tým, že obsahuje tak závažné chyby, že svedčí buď o úplnom amaterizme, alebo úmyselnom rokovaní.

Kramný bol za vraždu svojej manželky a dcéry na dovolenke v Egypte odsúdený na 28 rokov väzenia. Obžaloba vychádzala z posudku expertov ostravského ústavu súdneho lekárstva, podľa ktorých Kramný svoju ženu a dcéru zabil elektrickým prúdom. Znalci Matlacha a Fargas v posudku obhajoby uviedli ako najpravdepodobnejšiu príčinu úmrtia otravu z jedla, hoci možnosť smrti po zásahu elektrickým prúdom úplne nevylúčili.

Tretí, revízny posudok ale ako príčinu smrti opäť jednoznačne určil zásah elektrickým prúdom a znalec František Vorel takisto povedal, že u niektorých záverov znalcov Matlacha a Fargas to vyzerá, že ide buď o základnú neznalosť alebo o úmyselné skreslenie. Krajské štátne zastupiteľstvo potom na základe záverov revízneho posudku podalo podnet polícii, ktorá oboch znalcov obvinila.

FOTOGALÉRIA: