Prezidentka Zuzana Čaputová podľa vlastných slov slávi Vianoce tradične. “Naša štedrovečerná večera vyzerá rovnako, ako za môjho detstva. Snažím sa udržať tradíciu a preto začíname poďakovaním, modlitbou za to, že sa opäť môžeme spolu stretnúť pri štedrovečernom stole. Pokračujeme prípitkom a potom tradičnými zvykmi. Prekrojenie jabĺčka, oblátky, kapustnica bez mäsa iba s hríbmi, ryba so šalátom.”

Zvykne tiež dodržiavať nejaké tradície? “Po večeri som u mojich rodičov chodila vytriasť obrus na dvor, lebo vraj, z ktorej strany zašteká pes, tam sa vydám. Moje deti už týmto nezdržujem, lebo konečne po večeri si môžu pozrieť darčeky,” prezradila nám s úsmevom.

“Večeru máme každý vo svojej domácnosti a potom ideme k mojim rodičom, kde sa stretneme s rodinou môjho brata. Prídu aj moji krstní rodičia a moji bratranci s rodinami. Napokon sa na naše vianočné rodinné stretnutie každý rok končí pri počte 25 ľudí.”

Na otázku, či zvykne piecť vianočné koláče sama alebo túto úlohu prenechá niekomu inému, odpovedala ako správna správna moderná gazdinka: “Každé Vianoce s dcérami pečieme. Zvykneme vianočku, medovníky, medové rezy. Ale čoraz viac sa snažíme skúšať zdravšie a menej sladké verzie koláčikov. Zatiaľ sú však viac zdravé, ako chutné…”

Čaputová zároveň povedala, že Vianoce si evie predstaviť bez koledy “Tichá noc, svätá noc“ a bez dnes už kultovej rozprávky “Tri oriešky pre Popolušku.”

Okrem toho sa zavďačila v mene Slovákov aj zdravotnému a policajnému personálu, ktorý slúži obyvateľom aj počas sviatkov. Rovnako tak navštívila Čaputová pôrodnicu a privítala novorodeniatka, ktoré prišli na svet počas najkrajších dní roka.

FOTOGALÉRIA: