Ako ovplyvnila súčasná situácia prezidentku našej krajiny? Veľa sa podľa nej zmenilo – nielen u nej, ale u každého. „Mám veľmi limitované kontakty s ľuďmi,” priznala otvorene, pričom tým nemyslela iba obmedzené pracovné stretnutia. „S rodičmi mám kontakt iba pri odovzdaní nákupu pod oknom… chýba mi ich objatie.”

Hlavu nášho štátu zaráža, že ľudstvo, ktoré je v súčasnosti schopné lietať do vesmíru či rozštiepiť jadro atómu, dokáže zaskočiť niečo tak malé ako vírus. Sama si však netrúfa povedať, kedy by táto situácia mohla prísť ku koncu.

„Je to otázka, na ktorú hľadajú odpoveď vedci celého sveta. Najprv sa hovorilo o týždňoch, neskôr o mesiacoch. Asi žiadna krajina neočakávala tak dramatický vývoj,” vyjadrila sa Zuzana Čaputová. Oceňuje však, že Slovensko sa tak rýchlo chopilo iniciatívy a zaviedlo prísne bezpečnostné opatrenia. Páči sa jej aj prístup neodbornej verejnosti: „Som milo prekvapená z obrovskej sebadisciplíny zo strany bežných ľudí. Nosenie rúšok, nechodenie po vonku a veľká solidarita.”

Prezidentský plat vo výške približne 13.000 eur kole oči niektorým neprístupnejším Slovákom a zrejme by boli radi, keby sa ho – podobne ako pred ňou Andrej Kiska – Čaputová v rámci solidarity vzdala. Nie v každom prípade je ale niečo takéto možné.

„Ja z môjho platu normálne žijem, nemám za sebou podnikateľské aktivity tak, ako pán Kiska. To sa však nevylučuje so solidaritou, hoci to nemedializujem,” vyjadrila sa prvá slovenská prezidentka, ktorá sa prostredníctvom svojho platu snaží aktívne pomáhať mnohým slovenským rodinám v núdzi.

Chcela tým povedať, že jedna žena potrebuje na mesačné výdavky 13 tisíc? Čo si o tom myslíte vy?

FOTOGALÉRIA: