Pred pár hodinami opäť zasadol krízový štáb, aby prehodnotil doterajšiu situáciu na Slovensku a vyvodil nové opatrenia, ktoré by mali zamedziť nekontrolovateľnému šíreniu koronavírusu medzi nami.

K novinkám z dnešného dňa, ako prechod výučby Univerzity Komenského v Bratislave a Slovenskej technickej univerzity v Bratislave na dištančnú formu (od 5. 10), pribúdajú prísne rozhodnutia, o ktorých informoval premiér Igor Matovič a hlavný hygienik Ján Mikas.

  • Opatrenia na hraniciach – Rakúsko, Maďarsko zostávajú medzi menej rizikovými krajinami, keďže máme problémy porovnateľné ako naši susedia
  • Hromadné podujatia – zákaz všetkých hromadných podujatí s určitými výnimkami – obrady (sobáš, pohreb, krst) a firemné, športové či kultúrne akcie, nahlásené na príslušnom orgáne regionálneho zdravotníctva, pričom všetci zúčastnení musia mať negatívny test, nie starší ako 12 hodín. Presné počty zatiaľ určené nie sú.
  • Rodinné oslavy – odporúča sa, aby sa preložili na vhodnejšiu dobu
  • Prevádzky verejného stravovania (reštaurácie, kluby, kaviarne, krčmy, herne) – otváracia doba od 6.00 – 22.00. Donáška a výdaj cez okienko môžu fungovať nonstop.
  • Obchody a obchodné domy – obmedzený počet ľudí na prevádzku, 10 metrov štvorcový na zákazníka, dodržiavanie 2 metrových odstupov, hygiena rúk pri vstupe, pri vchode kontrola zamestnancom
  • Rúška – predlžuje sa povinné nosenie rúšok v školách, najmä pre druhý stupeň a dôrazne sa odporúča nosiť rúška v interiéri pri športových aktivitách. V exteriéri v prípade, že sa nachádzame od cudzích osôb menej ako dva metre.

O ďalších podrobnostiach vás budeme včas informovať.

Celá konferencia