Špecializovaný trestný súd (ŠTS) uznal Alenu Zs. v piatok za vinnú v kauze úkladnej vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Odsúdil ju na 21-ročný trest odňatia slobody. Rovnaký trest súd vymeral aj Romanovi O. a Vladimírovi M. Vyhlásenie rozsudku na krátko prerušili po tom, ako odpadla súdna zapisovateľka.

Romana O. a Alenu ZS. odsúdili za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy formou účastníctva a Vladimíra M. za spolupáchateľstvo. Trest si majú odpykať v ústave na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry navrhoval všetkým 25-ročné tresty odňatia slobody.

Objednávateľom vraždy Basternáka z roku 2010 mal byť Roman O., objednávku mala ďalej sprostredkovať Alena Zs., ktorá je okrem toho obvinená aj z príprav vrážd novozvoleného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica. V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka ŠTS Alenu Zs. už oslobodil, vo veci bude ešte rozhodovať Najvyšší súd SR.

Všetci traja vo svojich záverečných rečiach v utorok (1. 12.) vinu odmietli. Alena Zs. spochybnila výpovede takmer všetkých svedkov a tvrdí, že vypovedali klamlivo s cieľom poskytnúť orgánom činným v trestnom konaní nimi želané výpovede v snahe zabezpečiť si vlastnú beztrestnosť. Obžalovaní Roman O. a Vladimír M. vo svojich rečiach uviedli, že sú nevinní a súd požiadali o oslobodenie. Alena Zs. a Vladimír M. požiadali o vynesenie rozsudku v ich neprítomnosti.