Podľa analytikov sa premiér mýli a celoslovenské testovanie nie je dobrý nápad. Tvrdia, že Slovensko nie je jedno veľké ohnisko, ako to Matovič prezentuje. Podľa tabuľky odborníkov je zo 72 okresov iba 18 tých, ktoré pravidelné testovanie skutočne potrebujú. “Tí mali mať kontinuálne od včera možnosť sa otestovať a zistiť, či do tej roboty môžu ísť. Ideálne otestovať sa u zamestnávateľa. Nestihli ste včera, pomôžte im zajta, od pozajtra. Ak sú pozitívni, izolujú sa doma aj s rodinami. Čím skôr to zistia, tým skôr to celé skončí,” píše sa na profile “Dáta bez pátosu”.

Názor premiéra Igora Matoviča sa ale stále nemení. Podľa neho je Slovensko jedným veľkým ohniskom a testovať treba celoplošne. “Týmto ľuďom nejde o pravdu, tým ľudí ide o politiku. My žijeme v ilúzii, že máme na výber. Nemáme na výber,“ hovorí a dodáva, že ak sú odborníci takí múdri, majú vakcínu vyrobiť sami. Zrejme aj tento výrok sa ich dotkol natoľko, že analytici z projektu Dáta bez pátosu reagovali výzvou, aby si o ich Igor Matovič „neobtieral hubu“.

“Pán Igor Matovič, neotierajte si o nás hubu. My platíme vás a je pravda, že nás nemusíte ani počúvať, ani čítať, ani len evidovať, ale NEOTIERAJTE SI O NÁS HUBU,” píšu v statuse a zároveň prikladajú analýzu s výskytom vírusu vo všetkých 72 okresoch Slovenska za posledných 7 dní, vždy na 100-tisíc obyvateľov.

“A za tento Váš pokec sa nám ospravedlňte. Ak si nájdete čas. A vakcinačného plánu sa ani len nechytajte. Nechajte to na tých, ktorí celé Slovensko normálne vakcinujú proti asi 15-tim chorobám priebežne a určite to zvládnu. Majú reálne získané vzdelanie, reálne tituly a reálne diplomy, k tomu minimálne 2 atestácie a desiatky rokov pracujú v dezolátnych nemocniciach. Zvládnu to. A pokutu dajte svojmu ministrovi zdravotníctva za to, že jeho pracovníci vyrazili na vakcináciu. Na krku majú hlavu, v nej rozum a vedeli čo robia. Strhnite im to z platu. To sú tiež peniaze od nás. MY TO TU CELÉ PLATÍME, PÁN MAGISTER!!!,“ znie ich ostrá reakcia.