Krajčí očakáva, že zlepšovať sa začne aj situácia v nemocniciach. Predpokladá však, že počet hospitalizovaných na umelej pľúcnej ventilácii ešte pravdepodobne neklesne. Uviedol, že do dvoch týždňov by sa krajine mohlo podariť zlepšiť situáciu na tzv. COVID automate o jednu úroveň. Informáciu však potvrdí až budúci týždeň.

Podľa jeho slov ide síce o mierne zlepšenia, no napriek tomu budeme môcť už najbližšie týždne pravdepodobne uvoľňovať niektoré opatrenia. Problematický by ešte mohol byť britský variant nového koronavírusu.

Krajčí informoval, že v pláne je otvárať školy od 1. februára. Podmienkou je, aby sa udržal trend priaznivejšej epidemiologickej situácie. Najskôr otvoria svoje brány materské školy a prvý stupeň základných škôl, pričom povinný negatívny test povinnosťou pre ich žiakov nebude.

Otvoriť by sa mali aj špeciálne školy. Do lavíc sa vrátia aj deti, ktoré sa nevedia učiť dištančne, a to v počte maximálne päť žiakov na jedného učiteľa. Potrebovať budú negatívny výsledok testu nie starší ako sedem dní, ak nejde o výnimku z testovania.

Prezenčne sa budú môcť učiť od začiatku februára aj koncové ročníky základných a stredných škôl, takisto s negatívnym testom starým maximálne týždeň.

Následne od 8. februára by mohlo dôjsť k uvoľneniam aj v ďalších oblastiach a Slovensko by mohlo prejsť na COVID automat. Od tohto dátumu by nemusel byť povinný negatívny test na pobyt v prírode.

Otvoriť by mohli niektoré obchody s podmienkou jedného zákazníka na 15 štvorcových metrov. V tomto prípade by však zákazníci mali mať so sebou negatívny výsledok testu.

Rovnako s testom by mohlo byť povolené aj cestovanie z okresu do okresu. Bude možné otvoriť aj lyžiarske strediská, no nie kabínové vleky. Lyžiari by sa mali povinne testovať každých 48 hodín.

VIDEO: