Predlžuje sa platnosť testu
Negatívnym výsledkom RT-PCR a antigénového testu sa bude možné preukázať do nedele 11. apríla, ak bol test vykonaný v období od štvrtka 1. apríla do nedele 4. apríla. Vyplýva to z uznesenia, ktoré na dnešnom rokovaní schválila vláda.

Napriek zlepšujúcim sa číslam a poklesu chorobnosti ostáva epidemiologická situácia naďalej krehká a predčasným uvoľnením opatrení by mohlo nastať opätovné zhoršenie stavu. Vláda SR na to upozorňuje v súvislosti s návrhom na vyjadrenie súhlasu Národnej rady SR s opakovaným predĺžením núdzového stavu. Kabinet schválil návrh na stredajšom rokovaní.

Kabinet v odôvodnení predĺženia, o ktorom rozhodol 17. marca, upozorňuje na to, že naďalej dochádza k ohrozeniu života a zdravia občanov a bezprostredne hrozí, že šírením takzvanej britskej agresívnejšej mutácie ochorenia COVID-19 dôjde k ďalším nenapraviteľným a podstatným stratám na životoch alebo k zásadnému ohrozeniu zdravia na celom území Slovenskej republiky.

“Vláda SR zastáva názor, že opätovné predĺženie núdzového stavu je v súlade s princípmi demokratického právneho štátu, v súlade s Ústavou a ústavným zákonom, je proporcionálne k sledovanému cieľu a vychádza z faktického stavu šírenia pandémie ochorenia COVID-19 a jeho britského variantu,” uzatvára kabinet v odôvodnení návrhu na vyslovenie súhlasu parlamentu.

Eduard Heger po rokovaní vlády povedal, že vláda počká na závery Ústavného súdu a odôvodnenie. Podľa toho sa ďalej zariadia a prípadne upravia vyhlášku. “Aj na vláde sme sa o tom bavili, definovali sme oblasti, ktoré by mohli byť sporné, ale dopredu nebudeme dávať žiadne komentáre, počkáme si na samotné rozhodnutie a hlavne na odôvodnenie rozhodnutia,” zdôraznil. Uistil zároveň, že vláda je pripravená na podnety ÚS promptne reagovať, aj spolu s Úradom verejného zdravotníctva SR. “Sme pripravení rokovať, či už prezenčne alebo on-line,” potvrdil.

Zákaz vychádzania
Od 20.00 do 1.00 h platia naďalej prísnejšie pravidlá zákazu vychádzania. Zakázané sú napríklad nákupy či využívanie služieb. Pri viacerých výnimkách naďalej platí podmienka negatívneho testu na ochorenie COVID-19. Alternatívou je doklad o prekonaní tohto ochorenia nie starší ako tri mesiace alebo očkovanie druhou dávkou vakcíny, od ktorého uplynulo aspoň 14 dní. Test nepotrebujú ani osoby, ktoré ho nemôžu absolvovať z dôvodu zdravotnej kontraindikácie. Od 1.00 h do 5.00 h zákaz vychádzania neplatí.

Práca z domu
Tí, ktorým povaha práce neumožňuje pracovať z domu, musia mať potvrdenie od zamestnávateľa s určením pracovnej doby a miesta výkonu práce. Potrebujú tiež negatívny test, dĺžka jeho platnosti závisí od zaradenia okresu v COVID automate.

Pobyt v prírode
Pobyt v prírode a individuálny šport je možný v rámci okresu bez obmedzenia času. V prípade hlavného mesta sa za okres považuje územie celého Bratislavského samosprávneho kraja, Košice sú brané ako jeden okres. V IV. stupni varovania, teda v čiernych okresoch, sa vyžaduje aj negatívny výsledok testu. Výnimku z testovania majú okrem zaočkovaných a ľudí po prekonaní ochorenia či s kontraindikáciami aj osoby mladšie ako 15 rokov a staršie ako 65 rokov a zdravotne ťažko postihnutí, ktorí sa pohybujú s pomocou vozíčka.