„Anna Záborská sa počas svojej dlhej politickej kariéry nikdy netajila vyhranenými a prísne konfesionálnymi postojmi. Ich presadzovania sa nevzdala ani pri pôsobení vo funkcii, v ktorej by mala dbať o práva občanov rôznej viery a presvedčenia. Jej pôsobenie je výsmechom formálneho obsahu tejto funkcie,“ uviedol predseda OZ Ethos Andrej Lúčny

Tiež dodal, že Záborská vždy chránila výhradne privilégiá katolíckej cirkvi, a to v miere šokujúcej aj pre mnohých katolíkov. „K čomu taká ochrana vedie, sme v poslednej dobe videli na alarmujúcich prípadoch prakticky beztrestného zneužívania detí katolíckymi kňazmi.“

Sloboda vierovyznania
Organizátori petície reflektovali aj ročné pôsobenie Anny Záborskej v úrade, ktorý má podľa jeho štatútu chrániť „slobodu vierovyznania alebo presvedčenia“ a realizovať „systémové opatrenia“ na jej ochranu. Na Slovensku je v tomto smere viacero problémov, ktoré by si pozornosť naozaj zaslúžili.

Zákon o registrácii cirkví je vytvorený tak, aby prakticky znemožnil registrovanie akejkoľvek novej cirkvi, hoci má aj niekoľkonásobne viac členov ako niektoré, už registrované cirkvi. O riešenie tohto problému žiadali Annu Záborskú napríklad starokatolíci, no neurobila absolútne nič, informuje tlačová správa Inštitútu ľudských práv.

Návrh na zmenu zákona o registrácii cirkví, ktorý v parlamente predložil poslanec Tomáš Valášek, odmietla podporiť. Na diskrimináciu náboženských menšín pritom už poukázali aj bývalá ombudsmanka Mária Patakyová a Slovenské národné stredisko pre ľudské práva.

Na druhej strane sa Anna Záborská neustále zviditeľňuje návrhmi zákonov, ktoré sú založené na náboženských dogmách a odporujú názorom odborníkov. Predložila a podporila niekoľko návrhov na zákaz či sprísnenie interrupcií.

Zákaz dúhových vlajok na štátnych budovách
Záborská vyžadovala, aby boli kňazi zákonom považovaní za zdravotníkov. Tiež zrušila odborníkmi zavedenú tranzíciu pohlavia bez povinnosti kastrácie.

Za zmienku stojí aj to, že na najbližšej schôdzi predkladá Záborská do parlamentu zákaz vyvesenia dúhových vlajok na štátnych budovách.