O tom, ako neobvykle vyzdobila svoju triedu, sa nemenovaná učiteľka českej základnej školy pochválila fotkou vo verejnej učiteľskej facebookovej skupine.

Svoju triedu vybavila trestnou lavicou, kam bude posielať žiakov „na hanbu“. Podľa pedagóga Roberta Čapka alias Lenivého učiteľa je tento prístup zúfalstvom a antipedagogikou.

Na facebookovej skupine Lenivý učiteľ, za ktorou stojí pedagóg Robert Čapek, sa s príchodom školského roku 2022/2023 rozhorela nová kauza. Robert Čapek, ktorý sa snaží reformovať české školstvo, tu poukázal na českú učiteľku, ktorá veľmi nevhodným spôsobom vyzdobila svoju triedu.

Ako fotka, ktorú na Facebooku prezdielal Lenivý učiteľ, ukazuje, učiteľka do zadnej časti triedy umiestnila stôl a stoličku pre jedného a na tento nábytok nalepila nápis TRESTNÁ LAVICA.

Kantorka k fotke tohto nezvyčajného školského vybavenia ďalej napísala, že je to len sranda a kto bude z jej triedy hnevať, má smolíka pacholíka a odvelí sa k trestnej lavici. Zároveň podotkla, že svoju triedu pozná a že si myslí, že sa bude tomuto prístupu rehotať.

Inde píše: „Žiak bude jednoducho na hanbe.“ To je zúfalstvo a antipedagogika. Hneď mi napadlo, že obeť šikanovania tiež nezriedka tvrdí, že je to „sranda“. Rovnako tak agresor často všetkých presviedča, že to bola len „sranda“. Pedagóg by nemal vytvárať „srandu“ tým spôsobom, že niekoho umiestni na ponižujúcu pozíciu a celá trieda sa „bude rehotat“,“ skritizoval prístup učiteľky Lenivý učiteľ alias Robert Čapek.

Podľa pedagóga Roberta Čapka je umiestnenie trestnej lavice, kam budú žiaci chodiť „na hanbu“, v triede veľmi nevhodné. Navyše to vytvára aj modely správania pre samotných žiakov.

„Čo keď ich bude nejaký mladší žiak „hnevať“? Tiež ho vystavia do nejakej ponižujúcej pozície a budú sa „rehotať“, pretože je to „sranda“? Učitelia, používajte – prosím – hlavu. A keď ju váš kolega má popletenú, pokúste sa mu ju napraviť, než to urobia nahnevaní rodičia. A oprávnene,“ rozpísal svoj pohľad na vec Robert Čapek.

Pod príspevkom Lenivého učiteľa sa následne objavilo množstvo komentárov z radov rodičov i pedagógov, ktorí s týmto prístupom nemenovanej českej učiteľky rozhodne nesúhlasia.

Niektorí dokonca napísali, že pri pohľade na fotku trestnej lavice v triede ich ihneď napadol Stanfordský väzenský experiment. Čo ďalej odznelo v komentároch?

„Niečo mi hovorí, že erdžať sa budú všetci okrem toho, čo tam bude sedieť… skvelá sranda…“

„Neskutočné, najhoršie na celej veci je, že takíto ľudia sa podľa svojho pokrúteného myslenia skutočne domnievajú, že ide o srandu. O to tragickejší je potom fakt, že toto má v rukách deti. Je mi nevoľno a to je ešte len 1. septembra.”

„Vďaka, že ste na to reagovali. Mala som už rozpísaný komentár pod daným príspevkom, ale keď som si všimla, ako autorka reaguje na ostatných, tak som mala dojem, že by akékoľvek vysvetľovanie nepadlo na úrodnú pôdu.”

„Tiež ma nad touto fotkou zamrazilo. Zaujímala by ma reakcia vedenia pri kontrole tried na konci prípravného týždňa.”

„Toto mi veľmi vadí. Kde to sme, aby sme sa v školách učili posmievať sa spolužiakom!”

„Šikana vždy začína u dospelých – šikanujú deti. A traumatizované deti potom šikanujú ďalej.”