Okrem toho, že vám pomôže schudnúť, je tiež bohatý na dôležité živiny. Vysoký obsah tekutín prepláchne obličky, bojuje proti úpalu a normalizuje krvný tlak. Pozrime si pozitívne účinky vodného melóna, ale aj jeho negatíva, prečo ho nejesť pred spaním.

Šťavnatá červená dužina vodového melóna chutí ako sladká voda, preto si mnohí myslia, že je dobrý iba proti smädu a biologicky aktívnych látok v ňom veľa nie je. Omyl! Melóny obsahujú veľké množstvo vitamínov a minerálov.

Tieto popínavé byliny pochádzajú z Afriky. Najlepšie sa im darí v teplom, ale nie pri horúcom podnebí, v súčastnosti sa pestujú napr. v krajinách južnej a juhovýchodnej Európy, v Izraeli i v severnej Afrike.

Na Slovensku ich poznáme aj z domácej produkcie v teplých vinohradníckych oblastiach. Rozlišujú sa dva základné druhy konzumných melónov, z ktorých každý má niekoľko odrôd: 1. žlté alebo cukrové melóny a 2. oveľa väčšie vodové melóny alebo dyne s červenou dužinou. Najrozšírenejšie sú vodové melóny.

Ak sa obávate obsahu cukru, nemusíte, kalórií sa obávať nemusíte. Aj keď je veľmi zdravý, neodporúča sa jesť melón pred spaním. Prečo?

Článok pokračuje na ďalšej strane.