„Klesajúci trend skončil. Môžeme len dúfať, že ide iba o kolísania a že šírenie začne znovu klesať, “ uviedol podľa magazínu Newsweek šéf štokholmských zdravotných služieb Bjorn Eriksson. Švédi tak teraz zvažujú, že zavedú prísnejšie koronavirové opatrenia.

Ku Švédsku pritom doposiaľ vzhliadal celý svet a ich stratégiu im chválili aj závideli ostatné krajiny. Hoci od začiatku pandémie zaznamenal severský štát 89 756 koronavirových prípadov a 5876 úmrtí, chválila ho aj Svetová zdravotnícka organizácia a mnohí ľudia ukazovali Švédsko ako príklad krajiny, ktorá sa dala úspešným smerom.

Podobné problémy rieši aj Británia, ktorej počty nakazených za poslednú dobu tiež výrazne stúpli. Podľa hlavného zdravotníckeho poradcu britskej vlády Chrisa Whittyho by v Británii mohlo v polovici októbra pribúdať takmer 50 000 nakazených za jediný deň. Exponenciálne by podľa neho vzrástol aj počet mŕtvych.

Premiér Boris Johnson tak v uplynulých dňoch oznámil, že v krajine sa sprísnia niektoré opatrenia. Krčmy, bary a kluby tak musia zatvárať po 22. hodine, podobne ako v Česku.

Okrem toho oznámil, že sa zvýši pokuta za nenosenie rúšok. Teraz môže byť až dvojnásobná a ľudia bez rúšok môžu zaplatiť až 200 libier. „Musím zdôrazniť, že ak naše kroky v snahe znížiť reprodukčné číslo pod hodnotu jedna zlyhajú, vyhradzujeme si právo na dôraznejší zásah a výrazne väčšie reštrikcie,“ pohrozil Johnson.

K veľmi ráznemu kroku potom siahol Izrael. Tamojšia vláda po dlhých rokovaniach siahla k uvrhnutia krajiny do celoštátnej karantény, a to s veľmi prísnymi podmienkami. V krajine totiž denné prírastky prekračujú 6 tisíc nakazených a podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa zomrelo doposiaľ celkom 1325 ľudí. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu k situácii uviedol, že „krajina je na pokraji priepasti“.

Od piatku sa tak v Izraeli zatvoria synagógy a ľudia sa budú môcť modliť maximálne vo 20-členných skupinách. Uzatvorené budú aj trhy a firmy, ktoré nie sú nevyhnutné pre chod krajiny. Zároveň krajiny na pobreží Stredozemného mora obmedzia aj hromadnú dopravu.