„Čo sa týka toho vírusu, ten sa chová veľmi pekne podľa Gompertzovej krivky, ako každá infekcia, ako rast kvasiniek. To je napred fáza lineárna, potom exponenciálna, rôzne strmá, a potom je tá fáza stacionárna a ide to do preč. Takto sa chová v prírode všetko aj ambície politikov alebo sexuálna aktivita, „vysvetľuje profesor Zaloudik.

Spoločne so stúpajúcimi teplotami je nosenie rúšok čím ďalej náročnejšie. Rovnako ako môže byť ochrana úst a nosa užitočná, tak i úplne kontraproduktívna. „Nosenie rúšok bežnou populáciou by som zrušil. Tým myslím hlavne tie látkové rúška, u ktorých si uvedomujem medzery u nosa a úst. Tým, ako netesnia ani neviem, čo šírim. Tiež nemám predstavu o tom, čo už som si tam za dnešok nachrchlal. niekedy by ma zaujímali mikrobiologické obrazy z tých rúšok, „hovorí lekár Zaloudik.

Riaditeľ Masarykovho onkologického ústavu v Brne vidí nosenie rúšok nielen ako zdravotný ale aj ako spoločenský problém. „Vyzeráme všetci tak trošku rovnako. Nie je vidieť, čo si kto myslí. Trošku tým dávame najavo obavu a strach.

Staršia generácia je ustráchaná, mladá to berie skôr radostne a veselo. Ale neviem, ako dlho to vydrží a hlavne prečo. Pridávame doplňujúci problém, ktorý sme nemali. Určite to nerieši zdravotnú problematiku, „dodáva Jan Zaloudik.