Už ste sa niekedy čudovali, prečo sú vaše nechty tak krehké, žlté alebo inak sfarbené? Hoci to možno neviete, tieto zdanlivo neškodné príznaky môžu naznačovať, že máte nejaké základné zdravotné problémy.

Podľa Johna Anthonyho, dermatológa na klinike Cleveland v Ohiu a MUDr. Debry Jalimanovej, dermatologičky z New Yorku a autorky „Skin Rules“, existujú určité príznaky nechtov, ktoré by sa rozhodne nemali ignorovať.

Hlavné príznaky sú: 

Žlté nechty

Podľa WebMD je jednou z najčastejších príčin žltých nechtov práve plesňová infekcia. Ale v zriedkavých prípadoch tiež hovoria, že to môže naznačovať závažnejší stav, ako je diabetes, ochorenie štítnej žľazy alebo ochorenie pľúc. Fajčenie môže taktiež zapríčiniť žlté škvrny na nechtoch.

Popraskané a krehké nechty

Dr. Jailmanová hovorí, že popraskané alebo krehké nechty môžu byť znakom toho, že povrch nechtov je extrémne suchý. Tento stav môže byť tiež spojený s ochorením štítnej žľazy. Hypothyroidizmus niekedy spôsobuje aj tento vedľajší účinok.

Preliačiny

Podľa MedicineNet je toto poškodenie nechtov spôsobené nesprávnym vývojom vrstiev nechtov a je taktiež bežné pre tých, ktorí trpia psoriázou.
Netypické sfarbenie nechtov či tmavé čiary
Podľa WebMD môže byť zmena zafarbenia nechtov spôsobená melanómom, najnebezpečnejším typom rakoviny kože. Melanóm môže spôsobiť aj čiernu čiaru alebo pruh na nechte.

Príliš časté obhrýzanie nechtov

Podľa American Medical Psychiatric Association, Diagnostický a štatistický manuál duševných porúch (DSM) klasifikuje hryzenie nechtov ako jeden z príznakov obsedantno-kompulzívnej poruchy. Pri nadmernom obhrýzaní nechtov by ste mali navštíviť svojho lekára.

Nechty s modrastým nádychom

Pokiaľ na svojich nechtoch spozorujete zmenu ich zafarbenia namodro, signalizuje to problém s nedostatočne okysličeným organizmom. V tomto prípade môže ísť o zdravotný problém týkajúci sa srdca či pľúc.

Biele škvrny

Biele škvrny na nechtoch vznikajú najmä vtedy, ak v organizme chýba dôležitá látka – kalcium, no niekedy to môže byť len následkom udretia alebo iného poranenia nechtu.

Ak sa Vám článok páčil, nezabudnite ho zdieľať!