Ventilátory dorazili 4. apríla a boli úplne nanič. Nemocnice zdravotného systému NHS (National Health Service) dostali niekoľko ventilátorov.

Lekári však boli ich stavbou a „funkčnosťou“ tak znepokojení, že späť do NHS poslali varovanie o tom, že ventilátory môžu pacienta aj zabiť, vzhľadom k ich stavbe. „Ak budú použité, môžu vážne ublížiť pacientom, ak nie ich aj zabiť,“ píše sa v liste, ktorý získal web NBC News.

Prístroj bol skôr pre ambulanciu
„Dúfame, že tieto ventilátory stiahnete a vymeníte ich za také, ktoré budú pacientom slúžiť dobre a pomôžu im,“ pokračoval list. Zdravotníci upozornili aj ministerstvo zdravotníctva, ventilátory totiž nedodávali dostatok kyslíka, ich zostavenie bolo len základné a prístroj sa ťažko čistil.

„Sú stavané pre ambulancie, nie nemocnice,“ uviedli doktori. Po zistení, že ventilátory nefungujú tak, ako majú, sa nemocnica začali obávať, že nezvládnu ošetriť masu chorých, ktorí pľúcnu ventiláciu potrebujú.

Nakoniec strach opadol, pretože sa žiadne davy chorých na ventiláciu nekonali. Čína by možno mala zapracovať na svojich produktoch. A hlavne na tých, ktoré by mali chrániť životy ľudí …