Po stanovení rozsahu epidémie budú vedci musieť zistiť, či sú doteraz použité metódy účinné pri zastavení šírenia vírusu. Vlády na celom svete sa v súčasnosti zameriavajú na zabránenie šíreniu vírusu, ale ak tento postup zlyhá, bude treba hlavne zmierňovať ochorenie.

Objavili sa obvinenia, že Čína presne neuviedla počet nakazených a obetí koronavírusu, čo sťažuje zisťovanie globálneho rozsahu vírusu. Lekár z Wu-chanu Jeisi Luo (nie je to jeho skutočné meno) varoval, že existuje pravdepodobne oveľa viac prípadov infekcie, ako bolo hlásené – v dôsledku nedostatku testovacích súprav a skutočnosti, že ľudia umierajú skôr, ako ich lekári diagnostikujú.

„Keď predbežné testy určia, že pacient má pľúcnu chorobu, test nukleových kyselín, ktorý detekuje vírus, sa nemôže vždy vykonať, pretože čakacia listina je príliš dlhá,“ uviedol. „Pacient teda nie je diagnostikovaný.“

Namiesto toho lekári riešia krízu tak, že ľuďom posielajú lieky domov a radia im, aby sa „izolovali“. Správy zo sociálnych médií tiež tvrdia, že zariadenia na spaľovanie tiel v čínskom meste Wu-chan pracujú naplno, čo naznačuje, že počet úmrtí spôsobených vírusom môže byť výrazne vyšší, než uvádza krajina.