Sociálne dávky aj dôchodky sú chránené voči zvyšovaniu cenovej hladiny. Avšak nie v aktuálnom čase. Pre výpočet valorizácie sa totiž nepoužíva medziročné porovnanie cien za práve skončený rok, ale priemer za prvý polrok predchádzajúceho roka.

V praxi to znamená viac ako ročný posun valorizácie dôchodkov, ktorá kompenzuje infláciu. Síce neskôr, ale k valorizácii dôjde, takže ak by sa vyhovelo požiadavkám Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) v súvislosti s mimoriadnou trojpercentnou valorizáciou už od apríla tohto roka a zároveň by sa nebral ohľad na zmenu dôchodkov v ďalších rokov, inflácia by sa kompenzovala fakticky dvakrát. Upozornila na to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

Dôchodky na Slovensku by sa mohli od začiatku budúceho roka zvýšiť o 8,3 percenta. Na sociálnej sieti na to upozorňuje Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

Rast penzií je totiž naviazaný na tzv. dôchodcovskú infláciu, ktorá by mala za prvý polrok tohto roka dosiahnuť rekordnú úroveň. Aktuálny rekordný rast cien sa tak prejaví v raste dôchodkov až v budúcom roku.

Článok pokračuje na ďalšej strane.